2012. május 11., péntek

Kiszabadulás

Mit tesz a nyolcadik keruleti, ha kiszabadul a gettobol? Hirtelen fellelegzik, es mer ujra kedves lenni az emberekkel. De az is lehet, hogy csak azert volt, mert beszoltak azok a hajlektalanok a multkor, es lelkiismeret-furdalasom volt, hogy hatha van benne egy kis igazsag, hogy mar nem vagyok eleg kedves az emberekkel.
Miutan harom hajlektalan kuldott el anyukamba, hogy nem adok nekik penzt, kesz felüdülés volt, hogy egy normalisabb pasi jott oda hozzam a villamosmegalloban. Inkabb művészléleknek tűnt, mint hajlektalannak, engem konkretan John Lennonra emlekeztetett :) Nagyok halkan beszelt, es elmondta, hogy nem dohanyzik, nem italozik, viszont a Fedél Nélkül ujsagot arulja, szeretnek-e belole egy peldanyt? Miutan multkor ketsegbe vontam az ujsag letezeset is, igy igen, kertem, foleg hogy ritka illedelmes volt a pasas. Mikozben pedig adta az ujsagot, lattam, hogy meg regiszralt magazin-terjesztoi fenykepes igazolvanya van. Szerintem nem egy hajlektalannak ez az egyetlen fenykepes igazolvanya.

A hetedik keruletben aludtam egy baratnomnel, es munkaba menet egeszen felbatorodtam reggel. Evek ota mar csak a nyóckerben mozgok reggelente, es az ujdonsagtol, meg a jol sikerult csajos estétől olyan klassz kedvem lett, hogy minden "beszólogatónak" kedvesen valaszoltam.
Az elelmiszerbolt elott allo srac lathatoan akkor probalt magahoz terni egy buli, vagy hosszu ejszaka utan, es az energiaitalat szorongatta a kezeben. Messze volt attol, hogy szimpatikus legyen ez az összkép, de ha mar megjegyezte, hogy csinos vagyok, mosolyogva megkoszontem. Aztan ram koszont egy rasztahaju pasi. Ismet kedves voltam, es szepen visszakoszontem, de a kovetkezo kerdesere "hogy vagy?", mar nem valaszoltam, es siettem tovabb. Egyaltalan nem akarok ismerkedni (de ha akarnek, sem igy tennem), es hat nem art ovatosnak lenni.
A kisvarosban, ahol szulettem, szinten elofordul, hogy beszologatnak valamit, de valahogy megis biztonsagban erzem magam. Hetvegeink kellemes videki helyszinen pedig inkabb joszomszedi erdeklodesbol koszonnek az embernek es kerdezik meg, hogy hogy van - nos, az kellemesebb.

Azert ma is mentem dolgozni, es munkabol hazafele talalkoztam a legszédültebb ribivel, akit mar emlitettem, hogy valoszinu a drog hatasara boklaszik szédülten a forgalomban. Ma nem kószált az autok kozott, csak ült a betonkerites mellett, es szidta a ferfiakat. Nem tudom, mit vart toluk, hogy majd valaki a földről szedi fel, s viszi el magaval egy menetre? Nos, nem tettek, igy a kovetkezo mondattal illette az elottem arra jaro ferfit (szo szerint idezem): "Mifan, elvágom a torkodat g*ci, dűűű!!"
Hmm, ne kerdezzetek, mi az a "dűűű, mert fogalmam sincs. Ha valaki ismeri a jelenteset, irja meg kerem...
A kollegam szerint nem drogos a csaj, hanem ertelmi fogyatekos, de itt sajnos ez se szamit, nem is tunik fel kulonosebben, akkor is kilökik az utcara penzt keresni.
A pasim nem hisz abban az allitasban, hogy ezen a kornyeken is drogot adnak a ribiknek, es nemelyikuk attol viselkedik ilyen furcsan. Szerinte nincs penzuk ilyesmire, legjobb esetben is higitot szivnak (ilyet is lattam mar).

Nem tudom, mi az igazsag, de egy biztos: nagyon sok a droghasznalo a kornyeken, mar csak az injekcióstűkből itelve, de masok elmondasa szerint is. Meg tobb viszont az alkoholista. Itt nem annyira az olcso bor elterjedt, a legtobben inkabb az 1 dl-es tömény italokat vasaroljak. Ennek kis fekete kupakja van, es konkretan ezzel van tele az egesz Illes utca, kis fekete kupakokkal.
Multkor bementem egy itteni zöldségeshez, aki arul szaraz elelmiszert, uditoitalokat, es ezek szerint a nevezett kis alkoholos italt is, amit en szemely szerint fel sem fedeztem a polcokon, de a rutinos rokak mar tudjak, a boltos meg foleg, hogy mit kell arulni... :) Amig vartam a soromra, addig bejott egy ferfi, nagypocakos, szemuveges, kicsit szédült ürge. Hamar kiderult, hogy mitol az... Amint pislantottam egyet, lemarkolt egy egydecist a polcrol, es felhörpintette. Azt se tudta megvarni, hogy kifizesse az italt. Amint sorra kerult, rendezte az anyagiakat, de addigra mar az üres kis üveget szorongatta a kezeben. Komoly szintje lehet a függőségnek, ha az ember mar öt percet sem tud varni, hogy alkohol jusson a szervezetebe... :(

A videki hetvege es a nyugalom utan éles kontrasztkent fogadott, amikor a vonatrol lelepve Kelenfoldon megpillantottam az elso hajlektalant. Sajnos kozel sem olyan volt, mint a fent emlitett John Lennonos ujsagarus. A foldon fetrengett reszegen, piszkosan. Tudom, miert iszik, tudom, miert nem tud fürödni, de szörnyű latvany Budapesten, hogy ezzel vannak tele az aluljarok.
A 49-es villamoson utazni sem volt kellemesebb. Majdnem felkialtottam, hogy " Te jószagú málnabokor!" de sajnos hazugsag lett volna. Alig birtam a helyemen megmaradni, olyan borzalmas illatu utitarsam volt a Moricz Zsigmond körtérig. (Ezen a jaraton legalabb annyi a hajlektalan, mint a Kalvaria terhez vivő buszokon. Nem tudom miert, a Csóka utca környékén sok italozo hajlektalant latok, de altalaban ha villamosra szallnak, akkor a Moriczig utaznak.)
Nem tudom, jartatok-e mar apolasi osztalyon, vagy szocialis otthonban. A szegeny kis pelenkas bacsik es nenik miatt nem a legkellemesebb illat van ezekben az intezmenyekben. De ők nem tehetnek rola. A villamosos pasinak önmagaban olyan szaga volt, mint egy komplett apolasi osztalynak, ahol viz helyett csak rossz minosegu borral itatjak a betegeket.
Nem tartom magam kenyes fajtanak, pelenkaztam mar gyereket, sokat voltam idosek kozeleben, akik nem tudjak magukat ellatni, az otthoni óljaink sem parfümériára hasonlitanak a sok tyukkal, kacsaval es nyullal, de a villamosos pasi szagatol komolyan hanyingerem lett. Jah es nem, nem vagyok terhes. Csak gondterhes: ilyennek kell lennie egy városnak Magyarorszagon?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése